Najlepszy letni deser (07/2013)

Jakiś przestój w blogowaniu - czerwiec był miesiącem pracowitym i trochę ciężkim psychicznie, to co się działo nie nadawało się do opisywania. Ale postanowiłam zacząć nadrabiać, chociaż tekstowo; fotograficznie jakoś mniej...

Ostatnimi czasy zdarza mi się wyżywać kulinarnie. Jakby nie było jestem kobietą więc...:)
Ale od początku: szperając w sieci i na FB natrafiłam na konkurs na najlepszy letni deser. Hm... a co tam, wyślę mój pomysł. Pomysł nie przepis, gdyż nie był jeszcze wypróbowany. 
I co? Wygrałam podwójne zaproszenie na kawę i ciastko w restauracji Kaprys Linguniego w Sosnowcu (https://pl-pl.facebook.com/pages/Kaprys-Linguiniego ).
Więc przygotowałam to cudo żeby się przekonać jak smakuje - pyyychaaaa !!




TRUSKAWKOWE TIRAMISU
Składniki (ok. 8 porcji) :
·         Biszkopty podłużne (do Tiramisu) - ok.20szt.
·         Serek mascarpone 500g
·         Mus truskawkowy (zmiksowane truskawki) plus kilka do dekoracji – ok. 40dkg.
·         Mocny napar z zielonej herbaty – pól szklanki
·         Rum – 4łyżki
·         Cukier trzcinowy – 80g
·         Cukier waniliowy (torebka)
·         4 żółtka
·         Do dekoracji: wiórka gorzkiej czekolady (ok.2 łyżki), listki mięty
Sposób przygotowania:
  • żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym w gorącej kąpieli (na parze) na puszystą masę (mikserem); wystudź.
  • Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.
  • Napar z herbaty lekko posłódź (1 łyżeczka), wymieszaj z rumem
  • Zanurzaj biszkopty naparze i układaj na dnie pucharka
  • Połóż odrobinę musu truskawkowego tak aby przykryć biszkopty
  • Wyłóż połowę masy serowej.
  • Połóż kolejną warstwę musu truskawkowego.
  • Ułóż drugą warstwę namoczonych biszkoptów, następnie znowu mus truskawkowy i reszta kremu serowego.
  • Wstaw na 2-4h do lodówki
Podawać mocno schłodzone, przed podaniem udekorować truskawkami, wiórkami gorzkiej czekolady oraz listkami mięty. Idealny deser do mocnej aromatycznej kawy.
SMACZNEGO!!