Najlepszy letni deser (07/2013)
Jakiś przestój w blogowaniu - czerwiec był miesiącem pracowitym i trochę ciężkim psychicznie, to co się działo nie nadawało się do opisywania. Ale postanowiłam zacząć nadrabiać, chociaż tekstowo; fotograficznie jakoś mniej...
Ostatnimi czasy zdarza mi się wyżywać kulinarnie. Jakby nie było jestem kobietą więc...:)
Ale od początku: szperając w sieci i na FB natrafiłam na konkurs na najlepszy letni deser. Hm... a co tam, wyślę mój pomysł. Pomysł nie przepis, gdyż nie był jeszcze wypróbowany.
I co? Wygrałam podwójne zaproszenie na kawę i ciastko w restauracji Kaprys Linguniego w Sosnowcu (https://pl-pl.facebook.com/pages/Kaprys-Linguiniego ).
Więc przygotowałam to cudo żeby się przekonać jak smakuje - pyyychaaaa !!
TRUSKAWKOWE TIRAMISU
Składniki (ok. 8
porcji) :
·
Biszkopty podłużne (do Tiramisu) -
ok.20szt.
·
Serek mascarpone
500g
·
Mus truskawkowy (zmiksowane
truskawki) plus kilka do dekoracji – ok. 40dkg.
·
Mocny napar z zielonej herbaty – pól
szklanki
·
Rum –
4łyżki
·
Cukier trzcinowy –
80g
·
Cukier waniliowy
(torebka)
· 4 żółtka
·
Do dekoracji: wiórka gorzkiej
czekolady (ok.2 łyżki), listki mięty
Sposób
przygotowania:
- żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym w gorącej kąpieli (na parze) na puszystą masę (mikserem); wystudź.
- Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.
- Napar z herbaty lekko posłódź (1 łyżeczka), wymieszaj z rumem
- Zanurzaj biszkopty naparze i układaj na dnie pucharka
- Połóż odrobinę musu truskawkowego tak aby przykryć biszkopty
- Wyłóż połowę masy serowej.
- Połóż kolejną warstwę musu truskawkowego.
- Ułóż drugą warstwę namoczonych biszkoptów, następnie znowu mus truskawkowy i reszta kremu serowego.
- Wstaw na 2-4h do lodówki
Podawać
mocno schłodzone, przed podaniem udekorować truskawkami, wiórkami gorzkiej
czekolady oraz listkami mięty. Idealny deser do mocnej aromatycznej
kawy.
SMACZNEGO!!